Technologische vooruitgang

De laatste decennia hebben zich gekenmerkt door een technologische revolutie. Met de uitvinding van computers is onze wereld de afgelopen 70 jaar op onvoorstelbare wijze veranderd naar wat hij nu is en hij is nog lang niet klaar met veranderen. Maar al dat werk van de vele betrokken front end developers en de vele student programmeurs kan misschien ook zo zijn keerzijde hebben.

Privacy

Een onderwerp dat niet genoeg aandacht krijgt bij overheden is privacy. Hoewel er wel degelijk over wordt gepraat, is het bij politici vaak nog niet zo’n belangrijk onderwerp. Momenteel is er een groot gebrek aan politici met een ICT achtergrond, waardoor het bij veel politici nog aan de kennis ontbreekt om goede besluiten te nemen over aan privacy gerelateerde onderwerpen. Nu moet er wel gezegd worden, dat de EU redelijk wat bezig is met privacywetgeving en ook met steeds duidelijkere uitkomsten. Zo zijn er duidelijke regels over algemene voorwaarden opstellen, waardoor er bepaalde eisen aan worden gesteld waardoor bedrijven bijvoorbeeld moeten zeggen hoe lang ze gegevens bewaren, waar je moet aankloppen om je gegevens te laten verwijderen, of hoe het wordt bewaard. Een ander voorbeeld is de miljoenenboete die tech gigant Meta een tijdje terug kreeg.

Tech miljardairs

Zulke boetes zetten echter nog geen zoden aan de dijk. Dit soort bedrijven zijn vele miljarden waard en kunnen dus nog gewoon door gaan met wat ze doen op deze manier. Het is belangrijk dat er meer oog komt voor aan wie we onze gegevens geven. Hoewel we nu momenteel niet zo’n probleem hebben, is het best mogelijk voor bedrijven om in de toekomst data te gaan misbruiken. Hoewel dit al een aantal keer is gebeurd (denk aan Cambridge analytica), kan dit natuurlijk ook op grotere schaal, waardoor dit soort mega corporaties veel meer macht zouden kunnen krijgen dan goed is.

Licht in de tunnelvisie

Maar laten we niet nu doen alsof technologie alleen maar slechte dingen met zich mee neemt. Hoewel het zeker ons voor nieuwe uitdagingen en problemen stelt, zijn er ook hele positieve dingen. Nog nooit was de wereld zo verbonden met elkaar bijvoorbeeld. Jongeren hebben vaak internationale vrienden en zullen zich minder snel gewelddadig uitten over andere volkeren. Kijk maar bijvoorbeeld naar de weerstand die dit oplevert in Oekraïne bij jongeren in Rusland, die gewoon via internet allemaal zien wat er precies gebeurt in Oekraïne en vaak zelfs vrienden zullen hebben die ze veel spreken uit dat land.